HACCP w Polsce - Wyposażenie gastronomii, sprzęt gastronomiczny, urządzenia gastronomiczne

Przejdź do treści

Menu główne:


System HACCP w Polsce

Zwiastunem systemu HACCP na rodzimym podwórku było Rozporządzenie MZiOS z dnia 22 sierpnia 1996 r dotyczące produkcji i obrotu dietetycznych używek i odżywek spożywczych.Rozporządzenie to zakłada, że ustalanie kontroli wewnętrznej przy produkcji dietetycznych środków spożywczych jest zadaniem osoby kierującej zakładem produkującym takie środki. Kontrola ma być ustalana i przeprowadzana w oparciu o krytyczne punkty kontrolne HACCP.

W maju 2001 wprowadzono ustawę, w myśl której zasady systemu HACCP miały stosować tylko duże przedsiębiorstwa produkujące żywność, to jest firmy zatrudniające więcej niż 250 osób.

W lipcu 2002 znowelizowano tę ustawę, wprowadzając przepis, zobowiązujący do stosowania systemu HACCP również średnie przedsiębiorstwa produkujące żywność. Przedsiębiorstwa te, to firmy, w których pracuje nie więcej niż 50 osób. Małe zakłady zobowiązano do wdrożenia i stosowania GMP i GHP, to jest Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Dobrej Praktyki Higienicznej.

 
Copyright 2015. All rights reserved.
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego