Dezynsekcja i deratyzacja - Wyposażenie gastronomii, sprzęt gastronomiczny, urządzenia gastronomiczne

Przejdź do treści

Menu główne:


Gryzonie w kuchni. Dezynsekcja i deratyzacja

W miejscach gdzie produkowane, przetwarzane, sprzedawane lub podawane jest jedzenie lubią przebywać insekty i gryzonie. To zrozumiałe, bo w tych miejscach najłatwiej zdobędą pokarm. Przeciwdziałaniem pojawianiu się tych nieproszonych gości, są systematycznie przeprowadzane akcje dezynsekcji i deratyzacji. Gryzonie wchodzą do pomieszczeń zazwyczaj jesienią. Instynktownie czują, że nadchodzi zima i ze znalezieniem pożywienia na zewnątrz będzie problem. Deratyzację najlepiej więc przeprowadzać, zanim zdążą one przenieść się do ludzkich jadalni i kuchni.

Jak chronić się przed gryzoniami? Gryzonie, to jeden z największych kłopotów w gastronomii. Zamieszkałe pod dachem, znajdują żywność i posilają się nią, niszcząc i sprawiając, że nie nadaje się już do użytku. Zjedzą niewiele, ale zniszczą bardzo dużo. Gryzonie zanieczyszczają jedzenie odchodami, gniotą je i rozsypują. Te małe szkodniki mogą być siedliskiem pasożytów i patogenów roznoszących poważne choroby zakaźne, takie jak włośnica, dur brzuszny, żółtaczka, cholera, dur rzekomy i inne.
Szczur wędrowny. Szczególnym zagrożeniem dla miejsc związanych z produkcją jedzenia jest szczur wędrowny. Lubi przebywać w piwnicach i przestrzeniach kanalizacyjnych. W fundamentach i rurach drąży otwory i zakłada gniazda. Poszukuje głównie mięsa. Jest zwierzęciem dość dużym i agresywnym. Nie zawaha się przed zaatakowaniem zwierzęcia hodowlanego czy ptaka. O obecności szczura wędrownego w pobliżu danego obiektu świadczą otwory na trawnikach. Średnica każdego z nich wynosi od 5 do 10 cm. Przy otworach nie ma wyrzuconej ziemi. Szczury rezydujące przy obiekcie będą starały się dostać do wewnątrz. Po zauważeniu takich dziur na trawniku okalającym obiekt, należy niezwłocznie przeprowadzić akcję odszczurzania.

Szczur śniady. Ten z kolei szkodnik gniazduje w położonych wyżej i suchych częściach obiektów. Uwielbia głównie młyny, magazyny ze zbożem i budynki gospodarcze. Najbardziej lubi jeść pokarm pochodzenia roślinnego, a w szczególności ziarno.

Odszczurzanie. Odszczurzanie /deratyzacja, to chemiczna metoda niszczenia szczurów lub innych gryzoni. Metody takie, to ostatni krok w walce z tymi szkodnikami. Przed ich zastosowaniem powinno się wdrożyć zapobiegawcze i fizyczne sposoby na uniknięcie problemu. Chemiczna eliminacja gryzoni musi być przeprowadzana przez odpowiednio przeszkolone osoby. Profesjonalna deratyzacja opiera się na wiedzy jakie środki, w jakich warunkach, przy jakich szkodnikach i ich ilości powinny być stosowane. Każdorazowa deratyzacja musi być rejestrowana i udokumentowana. Dokumentacje należy udostępniać osobom upoważnionym do kontroli przeprowadzania deratyzacji i jej efektów. Dokumentacją jest m.in. oświadczenie firmy wykonującej deratyzację o dacie, zastosowanych specyfikach i sposobie jej wykonania. Zapobieganie pojawianiu się gryzoni lub konieczna deratyzacja są bardzo ważne, ponieważ myszy i szczury potrafią przynieść firmie olbrzymie straty. Gryzonie te nie tylko niszczą żywność, przenoszą poważne choroby ale także dewastują wszelki sprzęt. Zakamuflowane w zmywarce, piecu lub kuchni, niszczą je od wewnątrz, przegryzając ścianki, przewody itp.

Deratyzacja stała i okresowa. Deratyzacja stała, to ciągły nadzór nad obecnością szkodników w obiekcie, nie dopuszczanie do ich pojawienia się i natychmiastowe eliminowanie tych nielicznych, którym uda się dostać do środka. Deratyzacja sezonowa polega z kolei na stosowaniu dużych akcji dwa razy w roku, to jest na wiosnę i jesień. Eliminacja dużej ilości szczurów, to trudne zadanie. Trzeba posiadać wiedzę o tych zwierzętach, ich sposobie bycia, reagowaniu na bodźce itp. Walcząc ze szczurami mamy przed sobą trudnego, nieufnego, zdesperowanego, łatwo przystosowującego się do nowych warunków i inteligentnego przeciwnika. Dlatego, deratyzacja sezonowa stanowi kombinację różnych środków i metod.

Metody zapobiegania gryzoniom. Powszechnie wiadomo, że lepiej zapobiegać szkodliwym zjawiskom niż likwidować je. Ta sama reguła dotyczy gryzoni w zakładach gastronomicznych. Zapobieganie myszom i szczurom w takich miejscach polega głównie na tym, że uniemożliwia się im dotarcie do pomieszczeń, w których znajduje się żywność. Szkodniki nie mogą mieć również dostępu do wody. W tym celu uszczelnia się i przykrywa zsypy i śmietniki. Niezwykle istotna jest szczelność drzwi, okien i pomieszczeń nazywana szczuroszczelnością. Chodzi o to, by gryzonie nie miały możliwości dostania się do pomieszczeń produkcyjnych, magazynów z żywnością, obiektów służby zdrowia itp. Szczuroszczelność, to m.in. stosowanie specjalnych siatek zabezpieczających w wietrznych otworach podfundamentowych i oknach piwnicznych; stosowanie blaszanych obić do wysokości 30 cm od podłogi przy futrynach, progach i skrzydłach drzwiowych; likwidacja przestrzeni podpodłogowych; zabezpieczanie wszelkich przewodów wodnych i rur przed przechodzeniem gryzoni; trwałe posadzki piwniczne, których szczury nie zdołają podkopać; kraty żelazne na studzienkach kanalizacyjnych i otworach ściekowych. Zakłady produkujące żywność powinny skupiać się przede wszystkim na działaniach profilaktycznych. Środki zabijające gryzonie są szkodliwe nie tylko dla nich. Mogą skazić żywność, dlatego uważane są za ostateczność.

Inwestycja w czystość

Inwestycja w czystość i higienę generuje oczywiście pewne koszty. Są one jednak o wiele niższe od tych, jakie generuje brak czystości i higieny w miejscach, gdzie produkuje, przetwarza i podaje się żywność. Procedury z tym związane, a więc mycie, dezynsekcja, deratyzacja i konserwacja sprzętu stosowane są we wszystkich zakładach gastronomicznych i wszędzie tam, gdzie mamy do czynienia z żywnością. Osoby odpowiedzialne za te miejsca i oferowane w nich usługi, zdają sobie sprawę z wagi procedur utrzymujących te miejsca w odpowiednim stanie. Stopniowo wprowadzane systemy kontroli czystości i higieny są coraz bardziej szczegółowe i skuteczne. Dzięki temu, korzystając z usług gastronomicznych możemy być pewni, że kulinarna przyjemność nam nie zaszkodzi.





 
Copyright 2015. All rights reserved.
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego